* FREE - besplatna dostava za narudžbe u EU iznad 250,00 eur 

Međunarodna isporuka EU i Srbija, Bosna i Hercegovina /

Pitanje? Pozovite Viber/WhatApp/Tel : +386 31654958, govorimo Hrvatski

BLAGDANI - BOŽIĆ

Sveti Nikola u Hrvatskoj

Sveti Nikola je jedan od najpopularnijih svetaca u katoličkoj crkvi, a slavi se 6. prosinca. Iako je umro u Turskoj, njegovi se ostaci čuvaju u Italiji. Zaštitnik je pomoraca, djece i obitelji. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu.

Sveti Nikola u unešićkom kraju štuje se kao zaštitnik male djece, putnika i pomoraca. Djeca su ostavljala čizmice koje bi pažljivo očistili i stavili u prozor ili ispod prozora uoči Svetog Nikole. Djeca su nastojala što bolje opatinati svoju obuću jer je o tome ovisila kvaliteta dara. Ujutro bi pronalazili jabuke, orahe, bademe i bila bi presretna.

U Danilu Gornjem kod Šibenika djeca su dobivala darove i na Svetog Nikolu i na Svetu Lucu: na Svetoga Nikolu darivao ih je otac, a na Svetu Lucu majka. Tada bi im majka pržila provrtače. Kaštelani blagdan Svetog Nikole (Mikule) zovu i “Mornarskin danon”, a u Kaštel Starom djeca se vesele svetom Mikuli jer im on ostavlja darove u njihove bičvice koje su dan ranije stavili da vise. Sveti Nikola je u Badljevini kod Pakraca nosio veliku biskupsku kapu i veliki štap, a pratila su ga dva bijela anđela s krilima i crni vrag s rogovima – Krampus.

Sveti Nikola u Hrvatskoj kostum
Sveti Nikola

Pridružite se razgovoru

MOJ RAČUN
Lista želja
Lista želja
Prijava
Stvorite račun

Odaberite sve načine na koje želite čuti od nas

Vaši osobni podaci koristit će se za podršku vašem iskustvu na cijelom web mjestu, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane na mreži na stranici o privatnosti i sigurnosti pravilima privatnosti.

Oporavak lozinke

Izgubili ste lozinku? Molimo unesite vaše korisničko ime ili email adresu. Primit ćete putem poruke e-pošte poveznicu za izradu nove lozinke.

TOP
Možda vam sviđa
Košarica 0
NEDAVNO POGLEDANO 0