* FREE - besplatna dostava za narudžbe u EU iznad 250,00 eur 

Međunarodna isporuka EU i Srbija, Bosna i Hercegovina /

Pitanje? Pozovite Viber/WhatApp/Tel : +386 31654958, govorimo Hrvatski

Kostumi Djed Božićnjak

Legende o Djedu Božićnjaku – Kostumi i perike Djed Božićnjak

perike Djed Božićnjak

Legende o Djedu Božićnjaku – Kostumi i perike Djed Božićnjak

Komercijalizirani lik veselog Djede Božićnjaka koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskoga sveca, Nikole. Njegova preobrazba u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, započete u britanskoj kolonijalnoj Americi.  Američka verzija Djeda nastala je u New Amsterdamu (današnji New York) prema nizozemskoj verziji kršćanskoga sveca, pod imenom Sinterklaas.
Tijekom 19. stoljeća američki novinari u SAD-u popularizirali su izmijenjenu verziju Svetoga Nikole, koji je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernomu polu i koji putujući na svojim saonicama u vrijeme Božića donosi djeci poklone.

Danas prepoznatljivi lik kostuma Djeda Božićnjaka, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine.

U većini kršćanskih zemalja, osobito u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između Djeda Božićnjaka koji djeci donosi darove, komercijalnog Djeda Božićnjaka i kršćanskog sveca Nikole.

Pridružite se razgovoru

MOJ RAČUN
Lista želja
Lista želja
Prijava
Stvorite račun

Odaberite sve načine na koje želite čuti od nas

Vaši osobni podaci koristit će se za podršku vašem iskustvu na cijelom web mjestu, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane na mreži na stranici o privatnosti i sigurnosti pravilima privatnosti.

Oporavak lozinke

Izgubili ste lozinku? Molimo unesite vaše korisničko ime ili email adresu. Primit ćete putem poruke e-pošte poveznicu za izradu nove lozinke.

TOP
Možda vam sviđa
Košarica 0
NEDAVNO POGLEDANO 0