* FREE - besplatna dostava za narudžbe u EU iznad 250,00 eur 

Međunarodna isporuka EU i Srbija, Bosna i Hercegovina /

Pitanje? Pozovite Viber/WhatApp/Tel : +386 31654958, govorimo Hrvatski

BLOG o perikama

Odjelo Sveti Nikola i kad se slavi

Kad se slavi Sveti Nikola?

Sveti Nikola” izraz je na srpskom, hrvatskom i drugim slavenskim jezicima koji se prevodi kao “Sveti Nikola” na engleski. Sveti Nikola, poznat i kao Djed Mraz u mnogim zapadnim kulturama, popularna je i omiljena figura povezana s darivanjem tijekom Božićna sezona.

Sveti Nikola slavi se na njegov blagdan koji po gregorijanskom kalendaru pada 6. prosinca. Poznat je po svojim djelima dobrote, velikodušnosti, te kao zaštitnik djece i pomoraca. U raznim tradicijama vjeruje se da Sveti Nikola u noći s 5. na 6. prosinca djeci donosi darove, ostavljajući ih u cipelama ili čarapama.

U različitim zemljama i regijama, običaji i proslave vezane uz Svetog Nikolu mogu se razlikovati. Na nekim je mjestima Sveti Nikola dio veće božićne tradicije, dok je na drugim mjestima istaknuta osoba. Djeca često izostavljaju poslastice za Svetog Nikolu, poput kolačića i mlijeka, u iščekivanju malih darova ili slatkiša.

Iako se specifičnosti slavlja i prikazivanja Svetog Nikole mogu razlikovati među kulturama, zajednička tema je duh davanja i dobrote povezan s ovom voljenom figurom. Naziv “Sveti Nikola” odnosi se na ovu kulturnu i vjersku tradiciju štovanja Svetog Nikole.

Odjeća ili ruho za Svetog Nikolu, također poznatog kao “Sveti Nikola” u slavenskim kulturama, obično uključuje tradicionalnu vjersku odjeću koja odražava njegovu ulogu biskupa i kršćanskog sveca. Evo kako se tradicionalno prikazuje Sveti Nikola:

Biskupsko ruho: Sveti Nikola se često prikazuje u biskupskom ruhu, koje uključuje dugu, lepršavu halju. Ovaj ogrtač je obično crvene ili bijele boje, a može imati zlatne ili druge ukrasne naglaske.

Mitra: Nosi visoku, šiljastu kapu poznatu kao mitra, koja je često bijela i ukrašena simbolima ili križevima. Mitra je posebno obilježje biskupskoga ruha.

Štap: Sveti Nikola se obično prikazuje kako drži pastoralni štap, koji je štap sa zakrivljenim vrhom. Ovaj štap predstavlja njegovu ulogu biskupa i duhovnog vođe.

Krosier: Na nekim prikazima, Sveti Nikola može biti prikazan kako drži krosier, što je pastirski štap nalik na kuku. To simbolizira njegovu pastirsku brigu za svoje stado.

Vjerske ikone: U nekim prikazima možete pronaći slike ili ikone Krista, Djevice Marije ili druge vjerske simbole povezane sa Svetim Nikolom.

Stola: Sveti Nikola može nositi štolu, dugu, usku traku tkanine, omotanu oko vrata i spuštenu s prednje strane njegove haljine. Stola je simbol vlasti i može biti ukrašena vjerskim motivima.

Važno je napomenuti da se specifični detalji odjeće Svetog Nikole mogu razlikovati u različitim kulturama i umjetničkim prikazima. Međutim, zajednički su mu elementi biskupsko ruho, mitra i štap. Ova tradicionalna odjeća odražava njegovu povijesnu ulogu biskupa u ranoj kršćanskoj crkvi i njegov značaj kao sveca zaštitnika poznatog po svojim djelima dobrote i velikodušnosti.

U nekim kulturnim i regionalnim varijacijama, odjeća Svetog Nikole može uključivati lokalne ili nacionalne tradicije, čineći odjeću jedinstvenom za to područje.

Pridružite se razgovoru

MOJ RAČUN
Lista želja
Lista želja
Prijava
Stvorite račun

Odaberite sve načine na koje želite čuti od nas

Vaši osobni podaci koristit će se za podršku vašem iskustvu na cijelom web mjestu, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane na mreži na stranici o privatnosti i sigurnosti pravilima privatnosti.

Oporavak lozinke

Izgubili ste lozinku? Molimo unesite vaše korisničko ime ili email adresu. Primit ćete putem poruke e-pošte poveznicu za izradu nove lozinke.

TOP
Možda vam sviđa
Košarica 0
NEDAVNO POGLEDANO 0