* FREE - besplatna dostava za narudžbe u EU iznad 250,00 eur 

Međunarodna isporuka EU i Srbija, Bosna i Hercegovina /

Pitanje? Pozovite Viber/WhatApp/Tel : +386 31654958, govorimo Hrvatski

Obleka kostum Miklavž SVETI NIKOLA ogrinjalo i halja i mitra OB-21311

516,94 

Check Na zalihi

Isporuka : 7 - 10 dana

Opis proizvoda

Nošnja za Nikolu: ogrtač i halja s mitrom

U svakom slučaju, utjecaj dobrote svetog Nikole je toliki da slovenska djeca svih uzrasta u prosincu imaju čak tri prilike za veselje, prepoznat ćete ga po posebnom kostimu Djeda Božićnjaka. Prodaja kvalitetnih kostima za Nikolu i Djeda Božićnjaka. Djed Mraz…

Kostim za blagdan Mihovila: kapa, halja, ogrtač

Sveti Nikola je odjeven u stilu liturgijskog ruha: preko dugog bijelog ruha (albo) nosi misni ili večernji plašt (pluvijal). Na glavi nosi mitru; ovo je pokrivalo odjevno i simbolički najkarakterističniji dio Svetog Nikole. U ruci drži biskupski štap, koji je na vrhu omotan i ukrašen, a u drugoj ruci ima, ali ne uvijek, knjigu. U njemu je zlatnim slovima zapisano što su radila vrijedna djeca, a crnim što su pogodili nesretnici. Prema predaji, mora imati dugu bijelu bradu. Ruke su mu obično prekrivene bijelim rukavicama.

Legenda milosrđa učinila ga je da dariva marljivu djecu, donoseći darove tajno noću ili osobno posjećujući. No, u Michaelovoj pratnji, kada se pojavi u vidljivom obliku, nalaze se i parkeljni, u današnjem shvaćanju vragovi, ali izvorno predstavnici duhova predaka koji se vraćaju. Tako se u Miklavjevim turama isprepliće legendarna tradicija s pretkršćanskom tradicijom.

Kada nas Nikola posjećuje?

Obilazi noć uoči svog blagdana, koji je 6. prosinca, i donosi darove djeci. Ali ja samo marljivo radim! Oni koji su tijekom godine bili zločesti prepušteni su kazni svojih pratitelja (u većini slučajeva umjesto poklona na prozorskoj dasci dočeka ih bljesak). Prate ga i anđeli.

Kako daruje?

Sveti Nikola donosi skromne darove. Ostavlja orahe, jabuke, smokve, mandarine, suho voće, slatkiše, ostavlja na tanjurima ili u čarapama koje mu djeca postave… No, nestašni, nažalost, dobije samo batine.

Kad peče kolačiće…

Da mašta nema granica govori i to što neka djeca vjeruju da crvena večernja zora znači da sveti Nikola peče kolače.

Postoji 115 crkava sv. Nikole i sv. Nikole. Od toga je 48 crkava sv. Nikole. Po njima su nazvana naselja: Miklavž na Dravskom polju, Miklavž pri Ormožu, Miklavž pri Taboru, Šmiklavž pri Gornjem Gradu, Šmilkavž pri Slovenj Gradcu, Šmiklavž pri Škofja vasi.
Sveti Nikola zaštitnik je ljubljanske katedrale.
Najpoznatiji Nikola je sv. Nikole, biskupa u Miri u Maloj Aziji (6. prosinca), koji se smatra dobrotvorom i zaštitnikom je lađara, pomoraca i onih protiv poplava.

Nikola, kako obično zovemo svetog Nikolu, svakako je jedan od najpopularnijih svetaca. Djeca mu se s posebnim veseljem raduju, kad navečer prije svoga gonjenja šeta okolo i donosi im darove – vrijedne nagrađuje, a zločeste prepušta kaznama svojih pratilaca, parkeljena. Slika ove dražesne svetice tako je snažno živa u nama od djetinjstva, više nego slika malo kojeg drugog sveca.

Prodajem zaista posebnu kostim haljinu za Mihovil. Predbilježbe za većinu božićnih proizvoda primamo do kraja studenog. Imaš li pitanje? Nazovite naš tim ili nam pošaljite e-mail: info@perika.eu.

Specifikacije

MOJ RAČUN
Lista želja
Login
Stvorite račun

Vaši osobni podaci koristit će se za podršku vašem iskustvu na cijelom web mjestu, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane na mreži na stranici o privatnosti i sigurnosti pravilima privatnosti.

Oporavak lozinke

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Obleka kostum Miklavž SVETI NIKOLA ogrinjalo i halja i mitra OB-21311

516,94 

Check Na zalihi

Košarica 0

NEDAVNO POGLEDANO 0

Dodanu na listu želja! POGLEDAJ LISTU ŽELJA