* FREE - besplatna dostava za narudžbe u EU iznad 250,00 eur 

Međunarodna isporuka EU i Srbija, Bosna i Hercegovina /

Pitanje? Pozovite Viber/WhatApp/Tel : +386 31654958, govorimo Hrvatski

Zdravje
Posted in

Leukemija / LIMFOMA : Bitka u kojoj smo spremni borit

Posted in

Krajnji cilj našeg postojanja je voditi život u kojem se osjećamo ugodno na različitim područjima. Bez obzira u kojoj zoni težimo uspjehu, nije važno. Razine naše udobnosti variraju. Svoje živote vodimo različitim užicima, radostima, slabostima i strahovima. Podržavamo različite tipove ljudi. Postojimo da se razlikujemo jedni od drugih, iako ponekad pribjegavamo istom interesu i ideji. Različiti smo. Mi smo ljudi.

Kao ljudi, trudimo se da nam različite niše budu ugodne. Daleko smo stigli od naših neandertalskih prethodnika. Naučili smo koristiti našu zemaljsku dobrotu da služi našim svrhama. Tako su nastale i znanost i tehnologija na različitim poljima. Smiješno je što, dok napredujemo u znanosti, slijede i naši zdravstveni problemi. Postoje bolesti koje još nisu bile poznate, a to je danas rasprostranjeno. Taj se čovjek mora suočiti s takvim novim izazovima dok nastoji prilagoditi se promjenjivom svijetu u kojem je Rak postao prokletstvo. Rak dolazi u mnogim oblicima. Jedna od najsmrtonosnijih koja pogađa bilo koga je leukemija. Srčano je, zapanjujuće je čak i o njemu razmišljati kao o drugom monstrumu koji pokušava uništiti sada, posebno sutra.

Što leukemija čini s našim tijelom?
Jednostavan. Prijeti da zaštiti naše tijelo od infekcije! Naše tijelo imaju ugrađene ratnike kako bi ih zaštitili od prirodnih ili umjetnih toksina. Ovi ratnici nastaju u našim kostima. Ti se ratnici nazivaju leukociti ili bijele krvne stanice. A ove stanice se nalaze u našoj krvi i putuju daleko i daleko u našim tijelima. Ova vrsta bolesti radi je pretvaranje ovih ratnika u nešto nefunkcionalno. Oni su dovoljno nemoćni da više ne obavljaju svoju ulogu u sprečavanju infekcija. Kad se ove nenormalne stanice množe i šire, utječu na stvaranje drugih stanica u krvi. Kada se to dogodi, pacijenti (bez obzira na rasu, dob i spol) skloni su različitim oblicima bolesti. Mnogo pate.

Leukemija dolazi u različitim klasifikacijama i vrstama. Može se definirati kao kronična ili akutna. Kod kronične leukemije, loše stanice dolaze iz zrelih abnormalnih stanica. Predugo se akumuliraju i rastu, a imaju malo ili nikakvih znakova i simptoma. S druge strane, akutna leukemija razvija se iz ranih stanica ili prekursorskih stanica koje se nazivaju blasts i razvija se brzo. Mogu biti za nekoliko dana ili tjedana. Kako se ova bolest razvila u različite vrste, znanstvenici su ih svrstali u akutnu mijeloičnu leukemiju (AML), akutnu limfocitnu leukemiju (ALL), kroničnu limfocitnu leukemiju (CLL) i kroničnu mijeloičnu leukemiju (CML). Sve ove različite vrste imaju jedinstvene prezentacije i različite tretmane, ali imaju jedno zajedničko – svi počinju u koštanoj srži.

Stopa preživljavanja
Stope preživljavanja čak predstavljaju dobru sliku. Američko društvo za rak predviđa da će ove godine dijagnosticirati oko 4.000 ljudi. Trećina njih su odrasli. Od tih 4.000, 1.490 će umrijeti od ove vrste leukemije, gdje su dvije trećine odrasle osobe. Koji su faktori rizika i uzroci ove bolesti? Prvo na listi je dob. About.com navodi da je 60-70% oboljelih od leukemije starije od 50 godina. Pušenje je također čimbenik rizika (pušač je svaka četvrta osoba s AML-om). Ostali uzroci uključuju izloženost zračenju atomske bombe, prethodnu kemoterapiju ili zračenje, takozvani virus humane leukemije T-stanica (HTLV-1), koji se širi kao AIDS, mijelodisplastični sindrom i Downsov sindrom.

Budući da je bolest toliko smrtonosna, sve što možemo učiniti je vježbati pažljivost. Uvijek moramo biti na oprezu zbog znakova poput neobjašnjivog osipa; ili simptomi poput neobične boli i umora. Umor, slabost, gubitak apetita, gubitak težine, groznica, anemija, krvarenje, česte infekcije, povraćanje, glavobolja, grlobolja, noćno znojenje, bol u kostima ili zglobovima, povećani limfni čvorovi i bol u trbuhu za zaštitu.

Kada se pacijentu dijagnosticira leukemija, zdravstvene mogućnosti poput kemoterapije, zračenja, transplantacije matične ili koštane srži, biološke i imunološke terapije, komplementarne i alternativne medicine su odluke s kojima se suočavaju. Bez obzira na izbor, činjenica da su njihovi životi u ravnoteži zaslužuje naše suosjećanje i podršku. Dok se bitka nastavlja s velikim C. Ali nada u lijek je sveprisutna.

Jedna iznenađujuća, ali zastrašujuća slika koju sam na YouTubeu pronašao za koju mislim da bi je vrijedilo podijeliti je bitka Louisa Monzona za leukemiju, gdje je to stiglo do točke u kojoj mu je bila potrebna transplantacija koštane srži. Nakon godinu dana uspješne transplantacije, upoznao je svog anđela – vrstu žene s prekrasnom dušom koja je dobrovoljno postala njegov donator. Ovaj dirljivi sastanak samo dokazuje da u svakoj bitci u kojoj vodimo ima nade.

MOJ RAČUN
Lista želja
Lista želja
Prijava
Stvorite račun

Odaberite sve načine na koje želite čuti od nas

Vaši osobni podaci koristit će se za podršku vašem iskustvu na cijelom web mjestu, za upravljanje pristupom vašem računu i u druge svrhe opisane na mreži na stranici o privatnosti i sigurnosti pravilima privatnosti.

Oporavak lozinke

Izgubili ste lozinku? Molimo unesite vaše korisničko ime ili email adresu. Primit ćete putem poruke e-pošte poveznicu za izradu nove lozinke.

TOP
Možda vam sviđa
Košarica 0
NEDAVNO POGLEDANO 0